Obmedzovanie vodiča Policajnou hliadkou


Podozrenie z prekračovania maximálnej povolenej rýchlosti sa rozhodol príslušník slovenskej polície riešiť nezákonným obmedzovaním v jazde.

Populárne videá z palubných kamier áut sú zväčša ruského pôvodu, no v ostatných dňoch sa na sociálnych sieťach začali šíriť zábery z domácej produkcie. Vodičovi sa na hlavnom ťahu v Bratislave podarilo nakrútiť policajnú hliadku, ktorá ho bez relevantného dôvodu obmedzovala v jazde, čo následne policajt vysvetľoval podozrením z prekročenia rýchlosti.
  
Postup polície na videu nebol v súlade so zákonom. Podľa nášho zdroja z prostredia policajného zboru hliadka jednoznačne porušila zásady bezpečnej a ohľaduplnej jazdy. Pokiaľ by sa rovnako správal iný vodič, riskoval by pokutu. Ak sa šofér na videu dopustil priestupku, policajti ho mali zastaviť hneď na začiatku, riešiť priestupok a nesnažiť sa ho takto „vychovávať".

Ďalšia veľká chyba!! 

Ďalšou a veľkou chybou zo strany hliadky bola argumentácia tachometrom. Otázka, či má odchýlku a akú veľkú, je z hľadiska riešenia priestupkov irelevantná. Policajt môže riešiť prekročenie rýchlosti iba na základe záznamu z príslušného zariadenia, čiže radaru, iné argumenty nie sú prípustné.

 Ak sa hliadke zdalo, že vodič jazdil agresívne, mala riešiť štýl jazdy, ale rozhodne nie jeho rýchlosť. Navyše, v zmysle hesla „Pomáhať a chrániť" ho policajti mohli zastaviť, slušne upozorniť na prekročenie povolenej rýchlosti a nechať ho pokračovať v jazde. Týmto spôsobom by nič neporušili a navyše by u vodiča získali pár bodov k dobru.
                                                                                                            www.automoto.sk

Komentáre