Prvý svetlomet má už 100 rokov!

  Presne pred storočím sa na autách predstavila dovtedy nevídaná svetová novinka. Ako vidieť, ujala sa dodnes.

Autor: Bosch.com
  
  Robert Bosch začal vyrábať generátor elektrickej energie, ktorá slúžila výrobcom automobilov ako zdroj pre novo zavedené elektrické svetlá. Až do roku 1913 vyrábal Bosch skoro výhradne systémy magnetoelektrického zapaľovania. Aj keď mu v tej dobe patrilo približne 90 % svetového trhu, jednostranná orientácia znamenala veľké podnikateľské riziko. Našťastie sa v tej dobe objavila v rýchlo sa rozvíjajúcom automobilovom priemysle nová potreba. Automobilky hľadali bezpečné a spoľahlivé osvetlenie pre každodenné použitie.
R. Bosch si túto príležitosť nenechal ujsť a v roku 1913 trhu ponúkol systém pomenovaný  "Bosch light". Jednalo sa o balíček, ktorý bol ponúkaný ako doplnkové zariadenie a skladal sa z dvoch svetlometov, generátora, batérie a hlavného vypínača. Prostredníctvom obchodných zástupcov si novinka rýchlo razila cestu k novým zákazníkom a  Bosch sa onedlho stal popredným dodávateľom aj pre samotný automobilový priemysel. Tak boli položené základy všetkých dnešných palubných automobilových elektrických systémov.


 Už v roku 1914 prišiel s prvým štartérom a v roku 1926 rozšíril ponuku o elektrický pohon stieračov. Generátory sa postupne stali akousi "elektrárňou vnútri auta" a starali sa o energiu pre ďalšie a ďalšie elektrické systémy, slúžiace vodičom k pocitu väčšej bezpečnosti a pohodlia.

Komentáre