Volkswagen TwinUp! - 2 zmiešané hrnce!

Určite ste už počuli a videli model XL1 so spotrebou 1 l/100km. Avšak, sú tu isté kompromisy, ktoré sa o túto dobrú spotrebu pričiňujú. A to je práve naftový dvojvalec 0,8 TDI a technika Plug-in hybrid. Nuž, aj táto technika niečo stojí samozrejme a preto má jeden XL1 stáť rovných 111 000 €, pritom sa ich vyrobí len obmedzené množstvo 200ks.




Dôvodom prečo sa Volkswagen rozhodol dať tento istý motor aj do Up!a je hlavne šetrenie na hliníkovej karosérií XL1-tky. Motor si bude musieť zvyknúť na nové miesto jeho pôsobenia. Zozadu  sa musel presťahovať dopredu, pritom nestratil žiadny výkon, kapacitu batérií či nádrž na naftu ale naopak výkon sa zvýšil z 20kW na 35kW (resp. 27 na 48 koní). Batérie majú väčšiu kapacitu 8,6 kWh a naftová nádrž zvýšila svoj objem z 23 na 33 litrov. Malý Up! pritom spolupracuje so 7.stupňovou automatickou prevodovkou DSG. Spotreba podľa Volkswagenu by mala byť asi 1,1 litra na 100km. Zrýchliť na stovku má za 15,7 s., čo je ešte celkom dobre si myslím. Čistý dojazd je cca. 50km a šprintovať dokáže rýchlosťou 125km/h (v hybridnom režime je to až 140km/h).



Na záver treba ale povedať,že zatiaľ je to prototyp a či sa dostane do sériovej výroby je otázne, keďže v Nemecku stojí elektrický Up! necelých 27 000€ a ani si nechcem predstaviť koľko bude stáť TwinUp! :-( Predstaví sa na Tokijskom autosalóne.





Komentáre

Zverejnenie komentára