Volkswagen Tiguan R - Terénny rychlik?!

Volkswagenu chýba v portfóliu športovo ladené SUV, ktoré zvládne nástrahy mesta, terénu i pretekárskeho okruhu. Práve túto medzeru v jednotlivých motorických verziách sa automobilka chystá zaceliť a priniesť na trh športovo ladeného Tiguana s písmenom R na konci. Áno čítate dobre, už budúci rok sa pravdepodobne predstaví Tiguan R!

Motor

Tiguan R bude zrejme poháňať rovnaký agregát ako v Golfe R, ktorý má dvojlitrový benzínový turbomotor s výkonom až 221kW a rovných 300 koní. Je dosť pravdepodobné, že tento motor sa dočká novšej verzie, ktorú poznáme s faceliftovanej Audi S3. Tú poháňa 2,0 TSI s výkonom až 228kW a 310 koní, čo je o 10 koní viac. Na prenos toľkej sily na asfalt bude disponovať pohonom všetkých štyroch kolies 4MOTION a automatickou dvojspojkovou prevodovkou DSG. Isté je, že zvukový prejav bude sprevádzaný krásnym a hlasným odpľúvaním do 4 koncoviek výfukov - však posúďte sami! ;-) 



  


A konkurencia?

Konkurencia je síce veľká ale vďaka použitej technike pod kapotou a cenovke sa to nedá dobre porovnať. 

1. Preto spomeniem hlavnú koncernovú konkurentku Audi RS Q3, ktorú poháňa stále osvedčený a preslávený 2,5 litrový päťvalec s výkonom 340 koní resp. 367 koní (verzia Performance). Týmto je Tiguan v nevýhode o pol litra objemu a jeden valec. 



2. Ďalšia nemecká konkurentka sa vyrába v Amerike a volá sa BMW X3 xdrive35i. Poháňa ju 3,0 litrový šesťvalec s výkonom 306 koní. Tu zas Tiguanu chýbajú až dva valce ale dobehne to vyšším výkonom. 



3. Ako sa hovorí → do tretice všetko dobré. Tretím v ponuke konkurentov je Mercedes GLC 350e 4Matic. Pohonnú jednotku tvorí benzínový  2,0 litrový štvorvalec s výkonom 155kW a 211 koní a k tomu mu pomáha elektromotor o výkone 85kW a 116 koní. Spolu tvorí táto kombinácia výkon až 235kW a 320 koní. 




Fotogaléria




Komentáre